Ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή "Παράγκες" στο Χορτιάτη

Ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή "Παράγκες" στο Χορτιάτη

Αρ. Πρωτ. 4958/25.01.2012

Προς Υπουργό:
- Εθνικής Άμυνας


Άλυτο παραμένει ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Χορτιάτη και των μελών του Συλλόγου «Παράγκες». Το αίτημά τους αφορά στην άρση της απαλλοτρίωσης μιας έκτασης στην περιοχή «Παράγκες» του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Από το 1994 οι κάτοικοι βρίσκονται σε διαρκείς αγώνες. Οι κάτοικοι αιτούνται από το αρμόδιο Υπουργείο την παραχώρηση συγκεκριμένης έκτασης στην εν λόγω περιοχή. Ζητούν τη μίσθωση της έκτασης, τουλάχιστον για μια 30ετία, προκειμένου να μπορούν να αναπτύξουν καλλιέργειες αποδοτικές και συμφέρουσες. Στις προθέσεις των αιτούντων κατοίκων είναι η ίδρυση ενός γεωργοκτηνοτροφικού συνεταιρισμού, ώστε να απασχοληθούν άτομα και να καταπολεμηθεί σε κάποιο βαθμό η ανεργία.
Η έκταση των ιδιόκτητων απαλλοτριωθέντων είναι περίπου 1.300 στρέμματα. Στην με αρ. πρωτ. 17609/8-6-2011 ερώτηση που κατετέθη στο αρμόδιο Υπουργείο, η απάντηση του Υπουργού με τον υπ. αριθ. πρωτ. Φ.900α/8637/11983/30-6-2011 έγγραφό του αναφέρει, ότι «η συγκεκριμένη έκταση χρησιμοποιείται για τις ανάγκες στέγασης της 181 ΜΚ/Β ΧΩΚ και 326 του ΛΕΚΒ ΧΩΚ, καθώς και ως χώρος ασκήσεων των παραπάνω Μονάδων, γεγονός που καθιστά μη δυνατή την άρση της απαλλοτρίωσης της υπόψη έκτασης, καθόσον αυτή είναι πλήρους κυριότητας ΤΕΘΑ και χρησιμοποιείται για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών». Δεν είναι δυνατόν να δεσμεύεται μια έκταση, με την αιτιολογία μήπως προκύψει μελλοντικά ανάγκη για να χρησιμοποιηθεί, ενώ την ίδια στιγμή τα οφέλη από την αξιοποίησή της για την τοπική ανάπτυξη μπορούν να είναι πολλαπλάσια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην άρση της απαλλοτρίωσης της έκτασης στην περιοχή «Παράγκες» του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης; Απάντηση Υπουργείου